به گزارش ادراک خبر به نقل از معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با حضور در برنامه تلویزیونی «صف اول»، با اشاره به نقش پررنگ تأکیدات و توجه مقام معظم رهبری به موضوع علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان و حمایت ایشان از این حوزهها، عنوان کرد: یکی […]
به گزارش ادراک خبر به نقل از معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با حضور در برنامه تلویزیونی «صف اول»، با اشاره به نقش پررنگ تأکیدات و توجه مقام معظم رهبری به موضوع علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان و حمایت ایشان از این حوزهها، عنوان کرد: یکی از عوامل بالندگی و بلوغ امروز زیستبوم فناوری، نوآوری و اقتصاد دانشبنیان کشور، حمایت شخص مقام معظم رهبری است که حداقل سه دهه است بر گفتمان علم و فناوری تاکید داشته و با صدای رسا از جریان علم و فناوری کشور دفاع کردهاند که در مواردی کم نظیر و بی نظیر بوده است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به پیشرفتهای چشمگیر دهههای اخیر متخصصان و دانشمندان ایرانی در فتح قلههای علمی و فناورانه گفت: ایرانیها از دیرباز در علم، فناوری و نوآوری فعالیت داشتند و اکتشافات و اختراعات متعدد، تمدنهای عظیم و یافتههای علمی ارزشمند، نشانگر ذات علاقمند و کنشگر مردم این سرزمین در عرصه فناوری و نوآوری است. امروز شاهد تلاشها و ثمرات این نگرش هستیم.
دهقانی، رویکرد علم و فناوری را یکی از اولویتهای دولت سیزدهم دانست و افزود: افزون شدن اقتصاد دانش بنیان به علم و فناوری که از ابتکارات رئیسجمهور دولت سیزدهم بود، نشان دهنده بلوغ عرصه علم و فناوری و توجه جدی دولت به ایجاد بازار و نقش آفرینی شرکتهای دانشبنیان در عرصه اقتصاد داخلی و تعاملات بینالمللی است.
وی با اشاره به در اولویت قرار داشتن علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان به عنوان پیشانی دیپلماسی عمومی دولت سیزدهم عنوان کرد: از آنجاییکه علم و فناوری یک موضوع عمومی و قابل توجه و مورد علاقه همه ملتهای دنیا است، یکی از محورهای خوب برای مذاکرات به شمار میرود؛ بر همین اساس، دیپلماسی علم و فناوری، یکی از پیشانیهای تعاملات و مذاکرات دولت سیزدهم و از محورهای اصلی تعاملات در سفرهای رئیس جمهور است.
دهقانی افزود: خوشبختانه در این سفرها، استقبال و علاقمندی بسیار خوبی از سوی کشورهای میزبان نسبت به تعاملات علمی و فناورانه صورت گرفته است. طی چند سفری که رئیس جمهور را همراهی کردم این جدیت و اشتیاق را هم در دولت و هم در کشورهای میزبان مشاهده کردهام؛ معتقدم حوزه علم و فناوری، میتواند یکی از محورهای اصلی مذاکرات و تعاملات بینالمللی ایران و سایر کشورها باشد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری، پیگیری مجدانه دولت سیزدهم برای تصویب و اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان و تدوین و اجراییسازی آئیننامههای مرتبط با این قانون را نشان دهنده عزم جدی این دولت برای توسعه اقتصاد دانشبنیان و مردمی سازی آن دانست و افزود: دولت سیزدهم مردمی از زمان آغاز فعالیت خود، به طور مجدانه پیگیر تصویب قانون جهش تولید دانشبنیان بود و با جدیت از آن دفاع کرد و لایحه جهش تولید دانشبنیان در قالب قانون تصویب شد. اجرای این قانون و آئیننامههای آن که از دستاوردهای دولت است از آذرماه سال گذشته با جدیت اجرا میشود و همین امر میتواند اقتصاد کشور را تحول ببخشد.
دهقانی با اشاره به تعیین نقش دستگاهها و همکاری برای توسعه اقتصاد دانشبنیان مبتنی بر وظایف و جایگاه هر دستگاه عنوان کرد: سال گذشته سازوکاری تمهید شد که آئین نامهها با همکاری معاونت علمی و همه دستگاهها برای اقداماتی که باید در راستای توسعه اقتصاد دانشبنیان انجام دهند، تدوین شود که این آئین نامهها مصوب شد و از سال گذشته در حال اجرا هستند.
وی با اشاره به اینکه مأموریت، نقش و جایگاه هر دستگاه مبتنی بر این آئیننامه و در راستای اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان مشخص است، افزود: وزارت نفت و اقتصاد در رتبههای اول و دوم اجرای این آئین نامهها قرار دارند که یک بازار مناسب را در اختیار دانشبنیانها قرار میدهد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با اشاره به شگفتزدگی توأم با افتخار سران و دانشمندان کشورهای میزبان نسبت به توانمندیهای فناورانه ایران گفت: کشورهای میزبان علیرغم این که از توانمندی فناورانه ایران اطلاع دارند، با شناخت و مشاهده این دستاوردها از نزدیک شگفت زده میشوند. اخیراً در نمایشگاه محصولات دانشبنیان میزبان رئیس مجلس ویتنام بودیم که حین مشاهده این توانمندیها به سطح بالای فناوریهای ایران اذعان داشت و واکنش هیئت فناورانه همراه، شگفتی توأم با افتخار بود.
وی با اشاره به تعامل فناورانه با کشور اندونزی در امتداد سفر رئیسجمهوری کشورمان به اندونزی عنوان کرد: تعاملات بسیار خوبی در حوزه فناوری بین ایران و اندونزی صورت گرفته و چندین نشست تخصصی، در امتداد سفر رئیسجمهوری بین طرفین برگزار شده است. به زودی پذیرای یک هیئت صد نفره در قالب یک مدرسه تابستانی از اندونزی خواهیم بود.
دهقانی، عزتمندی و اقتدار را یکی از دستاوردهای توانمندی فناورانه دانست و افزود: ایجاد فرصتهای همکاری مشترک از نتایج دیپلماسی فعال رئیس جمهوری و دولت سیزدهم است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با اشاره به عزم جدی برای توسعه کمی و کیفی شرکتهای دانش بنیان گفت: آنچه در عرصه شرکتهای دانش بنیان باید به آن توجه کنیم این است که برای ایجاد حرکت در اقتصاد کشور باید به جرمی بحرانی در تعداد شرکتها برسیم. یک موضوع دیگر که به آن توجه داریم و مد نظر مقام معظم رهبری نیز هست کیفیت این شرکتهاست.
معاونت علمی، یک نظام ارزیابی و حمایت دارد که برای رسیدن به کمیت و کیفیت، ارتقای جدی نظام ارزیابی دانش بنیانها را در دستور کار قرار دادیم. این نظام جدید علاوه بر سطح فناوری شرکتها به میزان اشتغال تخصصی و گردش مالی شرکتها نیز توجه جدی دارد که بر اساس این نظام جدید ارزیابی شرکتها به سه دسته دانش بنیان نوپا، دانش بنیان نوآور و دانش بنیان فناور تقسیم میشوند.
وی افزود: این نظام جدید باعث شده است شرکتهایی که محصول نداشتند اما روی موضوعی مشخص به سوی مستقیم و متمرکز در مراکز نوآوری و پارکهای علم و فناوری کار میکردند وارد چرخه حمایتی و زیستبوم دانش بنیان شوند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با اشاره به حمایت از شرکتهای دانشبنیان نوپا، عنوان کرد: بر اساس نظام ارزیابی جدید، حمایتهای خوبی به شرکتهایی میرسد که پیش از رسیدن به محصول به حمایت نیاز دارند. شرکتهای دانش بنیان نوپایی که زیر پنج سال عمر دارند و در فرآیند حوزه تحقیق و توسعه کار میکنند میتوانند از حمایتهای دانش بنیانی برخوردار شوند.
دهقانی با اشاره به محول شدن بخشی از اختیارات معاونت علمی، در ارزیابی شرکتهای دانشبنیان به پارکهای علم و فناوری تراز و توانمند گفت: در آغاز پنج پارک علم و فناوری معتمد و توانمند برای شروع، کار ارزیابی را انجام میدهند و تأیید نهایی توسط معاونت علمی انجام خواهد شد. این امر به افزایش سرعت دانش بنیان شدن شرکتها کمک کنند.
وی یکی دیگر از راهکارهای افزایش کمی و کیفی شرکتهای دانشبنیان را حمایت از شرکتهای دانشبنیان بزرگ دانست و افزود: شرکتهای بزرگتر و توانمند را برای ایجاد شرکتهای زایشی تشویق و حمایت میکنیم؛ این روش تأثیرگذار و کارآمدتری برای کشور است و در این روش، شرکتهای منطبق با نیاز بازار، در دل شرکتهایی توانمند که بالغ شدهاند و بازار را میشناسند شکل میگیرند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری عنوان کرد: پیش بینی این است که تا پایان سال تا ۱۱ هزار شرکت دانش بنیان را داشته باشیم و در سال آینده حتی به ۱۵ هزار شرکت هم برسیم.
دهقانی با اشاره به توسعه متوازن فناوریها و بازار شرکتهای دانشبنیان عنوان کرد: با توجه به نگرش جامعی که کشور در سالهای گذشته داشته، از همه حوزههای فناوری دانشمندان و متخصصانی داریم، اما نگرش ما این است که رشد فناوری متناسب با نیاز کشور اتفاق بیافتد و اولویت بندی را در زمینههایی قرار دهیم که کشور مزیت بیشتری دارد یا در واقع کشور نیاز جدی تری در آن حوزهها دارد.
وی با اشاره به توجه جدی به حوزههای راهبردی و اولویت دار کشور در برنامههای ملی و ستادهای توسعه اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی گفت: در حوزه اقتصاد دانش بنیان به حوزه غذا و کشاورزی توجهی ویژه داشتیم چرا که کشور برای تحقق امنیت غذا و کشاورزی باید در این حوزه دانش بنیان بشود. در حوزههایی که مزیت داشتیم مانند نفت و معدن در توسعه فناوری گام برداشتیم و در توسعه اقتصاد دانش بنیان در حوزههایی که عقب ماندگیهایی داشتیم مانند کشاورزی و غذا، حمایتهای ویژهای را آغاز کردهایم.
دهقانی با اشاره به ظرفیتهای حوزه سلامت شامل دارو، درمان و تجهیزات پزشکی گفت: حوزه دارو، درمان و تجهیزات پزشکی جز حوزههای دارای ظرفیت است و همچنین نفت و انرژی و فناوری اطلاعات از حوزههایی هستند که طی سالهای اخیر توجه جدی در دنیا به آنها صورت گرفته و کشور نیز در مسیر توسعه این فناوریها گامهای جدی برداشته است.