بخش اول – پهپادهای ایرانی سالهاست که نقل محافل هستند و بسیاری از نیروهای مسلح جهان یا نمونههای آن را دیدند و برخی کشورها هم این تجهیزات را خریدند و برخی نیز طعم آنها را چشیدند. اما برای اولین بار است که یکی از روسای جمهور آمریکا این گونه از این پرندههای ایرانی تعریف میکند. […]
ترامپ که چندی پیش به چند کشور حاشیه خلیج فارس سفر کرده بود، در قطر و در حضور روسای بزرگترین شرکتهای آمریکایی پهپادهای ایرانی را با این عنوان خطاب کرد؛ «خیلی خوب، سریع و مرگبار.»
رئیس جمهور ایالات متحده گفت که آنها (ایرانیها) پهپادهای خوبی میسازند و با ۳۵ هزار تا ۴۰ هزار دلار پهپاد میسازند؛ او حتی فاش کرد که به ۲ شرکت آمریکایی دستور ساخت پهپادهایی مانند پرندههای ایرانی را داده اما آن دو شرکت با یک پهپاد ۴۰ میلیون دلاری بازگشتند و ترامپ را مأیوس کردند.
اما چرا دونالد ترامپ به دنبال داشتن چنین پرندههایی است؛ ما قصد داریم در چند گزارش به این موضوع و تفاوت هزینه ساخت پهپاد در ایران و آمریکا بپردازیم که بخش اول آن را میخوانید.
آمریکا، بزرگترین و گران ترین کشور پهپادی جهان
ایالات متحده آمریکا که سالانه حدود ۱ تریلیون دلار صرف بخش نظامی خود میکند با داشتن بیش از ۱۳ هزار پهپاد بزرگترین ارتش جهان از این حیث است اما ساخت این پهپادها هزینههای هنگفتی هم برای آمریکا دارد. واشنگتن که طیف وسیعی از پهپادها مانند «گلوبال هاوک»، «آرکیو ۱۷۰» و «ام کیو ۹» را در انواع ماموریت ها دارد برای ساخت هر پهپاد به صورت میانگین ۱۳ میلیون دلار هزینه میکند که البته چند سالی است که فرماندهان آمریکایی به فکر کاهش این هزینه هستند.
ترکیه دومین کشور از نظر تعداد پهپاد
ترکیه از نظر تعداد پهپاد عملیاتی در جهان با حدود هزار و ۵۰۰ فروند پرنده شاید رتبه دوم را داشته باشد اما از نظر ساخت در جهان بسیار عقب تر از سایر کشورها است چرا که از چند سال قبل فقط به فکر تولید چنین تسلیحاتی افتاده است. همسایه ایران در سالهای ابتدایی طراحی و تولید دست به ساخت پهپادهای دست پرتاب و ارزان قیمت زد اما با رونق صادارت تجهیزات نظامی چون پرندههای بدون سرنشین برای ورود به بازار صادراتی دست به ساخت پهپادهای بزرگتر و البته گران تر زد و امروز هر فروند پهپاد ترکیهای حدود ۱.۵ تا ۲ میلیون دلار هزینه ساخت دارد.
چین و روسیه؛ رقبای سرسخت آمریکا
چین که در بسیاری از حوزهها در حال حاضر رقیب جدی برای ایالات متحده در جهان محسوب می شود در حوزه پهپادی نیز وارد رقابت جدی با آمریکا شده و دست به ساخت پرندههای گران قیمت زده است. اطلاعات زیادی از هزینه ساخت پهپاد در چین و یا تعداد پهپادهای این کشور وجود ندارد، اما ساخت پهپادهایی شبیه به «گلوبال هاوک» نشان از این دارد که قطعاً پکن هم مانند واشنگتن هزینه زیادی دراین حوزه صرف کرده است، آخرین نمونه آن هم «جیوتیان» پهپاد غول پیکری است که میتواند ۱۰۰ پهپاد کوچک را در خود جای دهد.
روسیه هم که جزو برترین کشورهای دارنده پهپاد است در این حوزه مانند چین عمل کرده و با ساخت پهپادهایی چون «اس ۷۰» جزو کشورهایی است که پرندههای هدایت پذیر از دور گران قیمت میسازد و این موضوع خود را در جنگ اوکراین نشان داد، جایی که مقامات مسکو برای جبران این ضعف سراغ پهپادهای ازران و کاربردی چون شاهد ۱۳۶ ایرانی آمدند.
ایران بازی بازار پهپادی را به هم ریخت
ساخت پهپاد در ایران به سالهای اوایل انقلاب اسلامی باز میگردد، جایی که جوانان ایرانی بدون هیچ دانشی در دوران دفاع مقدس وارد میدان شدند و پهپاد «مهاجر ۱» را ساختند اما امروز اوضاع شکل دیگری دارد.
ایران به لطف دانش بومی در کنار مهندسی معکوس تجهیزات غنیمتی از ناوگان متعدد و متنوع پهپادی بهره میبرد، پرندههایی که نه چند میلیون دلار بلکه فقط چند هزار دلار قیمت دارند اما چنان کارایی از خود نشان دادند که کشورهای بزرگ آرزوی داشتن این تجهیزات را دارند. جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر پهپادهایی مانند «سریر»، «سایه» و مدلهای دیگری را در اختیار دارد که اجازه میدهد تا نیروهای مسلح طیف وسیعی از ماموریتها از آموزشی تا شناسایی و رزمی را انجام دهند؛ گل سر سبد همه پرندههای ایرانی هم که تمام دنیا آن را می شناسند «شاهد ۱۳۶» است.
پرندههای ایرانی با طراحی منحصر به فرد، شکل و مواد ساخت این روزها جمهوری اسلامی را در بین پنج کشور اول دنیا از حیث طراحی و ساخت پهپاد قرار داده است.
در بخشهای بعدی گزارش به سراغ معرفی پهپادهای ایرانی از نظر هزینه ساخت و کارآمدی آنها میرویم.