بخش چهارم – در بخش سوم سلسله گزارشهای معرفی پهپادهای ایرانی و بررسی تفاوت هزینه تولید این پرندههای مهلک به معرفی پهپادی از ایران پرداختیم که در برخی عملیاتهای منطقهای مورد استفاده قرار گرفته اما چندان شناخته شده برای همه نیست؛ پرندهای که شاید ظاهری ساده داشته باشد اما کابوس سعودیها در زمان جنگ با […]
در قسمت قبل پهپادهای «آرش ۱ و ۲» را بررسی کردیم که نمونه اولیه برای عملیاتهای کوتاه برد و نمونه ارتقا یافته هم برای عملیاتهای برد بلند تا ۲ هزار کیلومتر ساخته شده است.
در چهارمین بخش از این سلسله گزارش به سراغ پهپادی رفتیم شاید بتوان آن را پایه و اساس توسعه پهپادهای انتحاری امروزی نیروهای مسلح کشور از جمله «شاهد ۱۳۶» دانست؛ پرندهای ارزان قیمت اما به شدت کاربردی که دقت بالایی دارد.
«رعد ۸۵» پرندهای دقیق با قدرت مهلک
نگاهی به دوران دفاع مقدس و میزان استفاده از نیروی هوایی و هوانیروز در نابودی پایگاهها و محل تجمعات نیروهای دشمن،نیروهای مسلح ایران را به این سمت برد تا برای جلوگیری از صرف هزینه تعمیر و نگهداری تجهیزات و کاهش مخاطرات برای نیروهای انسانی به سراغ پهپادهای انتحاری رفتند.
یکی از پرندههایی که در اواخر دهه ۸۰ شمسی توسط نیروی زمینی ارتش در جریان رزمایش «پیامبر اعظم ۸» رونمایی شد «رعد ۸۵» بود، پرندهای بال دلتا و نسبتاً سبک از انواع خانواده پهپادهای انتحاری جمهوری اسلامی ایران که به نیروها این امکان را میدهد تا از نیروهای خودی در میدان نبرد پشتیبانی کنند.
رعد ۸۵ با طول حدود ۳متر و عرض تا ۳.۵ متر با موتور پیستونی به سرعت ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت میرسد و با توجه به جنس بدنه که مواد کامپوزیتی است این قابلیت را دارد تا هنگام عملیات از نگاه رادارها پنهان بماند و هدف مورد نظر را منهدم کند؛ وزن آن هم حدود ۶۰ کیلوگرم است.
این پرنده به دلیل ابعاد کوچک برد کمی هم دارد و برد پروازی آن ۱۰۰ کیلومتر و ارتفاع پروازی ۳ کیلومتری از سطح زمین دارد یعنی از آن میتوان زمانی استفاده کرد که نیروهای خودی قصد انهدام محل تجمعات نیروهای دشمن را دارند یا میشود به عنوان هدف فریب سامانههای دفاع موشکی پایگاههای دشمن در اطراف ایران استفاده کرد،این پهپاد عملا در دسته پرندههای کوتاه برد جا میگیرد.
مهم ترین ویژگی رعد ۸۵ این است میتواند انواع اهداف از ثابت چون سنگرها تا اهداف متحرک مثل بالگرد را شناسایی و منهدم کند و نکته مهم تر این که این پرنده مجهز به یکی از تواناییهای بیشتر تجهیرات ایرانی است یعنی قابلیت شلیک کن و فراموش کن که امکان تعیین مسیر پروازی قبل از عملیات یا تغییر مسیر هنگام عملیات را به اپراتور میدهد.
وزن سرجنگی این پرنده حدود ۱۰ کیلوگرم است که شاید در ظاهر وزن چندانی نباشد اما در واقع برای سر جنگی آن از مواد شدیدالانفجار استفاده شده تا در زمان برخورد به هدف هیچ شانسی برای هدف باقی نماند.
وقتی این پرنده رونمایی شد انتظار زیادی از آن نمیرفت اما دقت رعد ۸۵ به حدی بالا بود که بعدها حتی فرماندهان ایرانی هم از آن تعجب کردند، دقت این پرنده به حدی است که طبق گفته نیروهای کشورمان برای انهدام هدف دقتی به اندازه یک پنجره ساختمان دارد.
ارزان اما کارا
پهپاد رعد ۸۵ پایه و اساسی شد که در سالهای بعد از روی آن پرندههایی چون «شاهد ۱۳۶» پرنده افسانهای ایران ساخته شد که این روزها چشم کشورهای زیادی آن را دنبال میکند.
با ویژگیهای بالایی که رعد ۸۵ دارد شاید این تصور ایجاد شود که برای ساخت آن هزینه زیادی صرف شده است اما جالب است بدانید این پرنده فقط با قیمت حدود ۲۰ هزار دلار طراحی و ساخته شده در حالی که ساخت همین پهپاد در خارج از ایران قطعاً بیش از ۲۰۰ هزار دلار خواهد بود.
دلیل این قیمت پایین هم به روزگاری باز میگردد که نیروهای مسلح ایران در اوج تحریم و فشار تصمیم گرفتند روی پای خود بایستند و کار تولید کوچکترین قطعات این تجهیزات را خود انجام دهند.
در گزارش بعدی به سراغ پرنده افسانهای ایرانی میرویم که این روزها در جهان بسیار معروف شده است.