در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛ هفته سلامت مردان سالانه توسط انجمن سلامت مردان سازماندهی میشود و هدف آن افزایش آگاهی در مورد مشکلات بهداشتی قابل پیشگیری است که به طور نامتناسبی بر زندگی و سلامت مردان تاثیر میگذارند. شعار سال ۲۰۲۲ این پویش «ساختن محیطی سالم برای مردان و پسران» است. […]
در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛
هفته سلامت مردان سالانه توسط انجمن سلامت مردان سازماندهی میشود و هدف آن افزایش آگاهی در مورد مشکلات بهداشتی قابل پیشگیری است که به طور نامتناسبی بر زندگی و سلامت مردان تاثیر میگذارند. شعار سال ۲۰۲۲ این پویش «ساختن محیطی سالم برای مردان و پسران» است. این شعار بر ایجاد محیطهای سالم جسمی، ذهنی و عاطفی در خانه، محل کار و در محیطهای اجتماعی متمرکز است.
علی یعقوبی گفت: هر ساله بیش از ۷۰۰ هزار مرد به سرطان مبتلا میشوند و نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند. در طول زندگی نیمی از مردان حداقل یک بار به سرطان مبتلا میشوند؛ در حالی که از هر ۳ زن یک نفر به این بیماری مبتلا میشود. ابتلا به سرطان در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما اکثر موارد در افراد ۵۵ سال و بالاتر اتفاق میافتند.
عضو هیئت رئیسه انجمن رادیوانکولوژی ایران گفت: در مقایسه با زنان، مردان کمتر به پزشک مراجعه کرده و نیازهای مراقبت بهداشتی کمتری را درخواست میکنند. مردان در هر طبقه اجتماعی-اقتصادی نسبت به زنان، مصرف سیگار بیشتر، الگوهای غذایی ناسالمتر، سطوح بالاتر مصرف الکل و میزان بیشتری از آسیبها و خشونتهای بین فردی را نشان میدهند.
او گفت: غم انگیزترین بخش در مورد همه اینها این است که بیشتر این سرطانها و مرگ و میرها قابل پیشگیری هستند. حداقل یک سوم مرگ و میرهای ناشی از سرطان به دلیل مصرف دخانیات است و یک سوم دیگر ممکن است به دلیل رژیم غذایی نامناسب و یا عدم ورزش باشد.
او دو نکته کلیدی برای غلبه بر سرطان را الزامی دانست و گفت: تشخیص زودهنگام و کاهش خطر دو نکته کلیدی برای غلبه بر سرطان هستند.
او گفت: حتی با تشخیص زودهنگام و آگاهی از عوامل خطر، هیچ راهی برای تضمین این که هرگز به سرطان مبتلا نخواهید شد، وجود ندارد؛ اما اقدامات و رویکردهایی وجود دارند که میتوانید انجام دهید تا احتمال بروز سرطان به حداقل برسد.
به گفته یعقوبی طبق بررسیها پنج سرطان شایع در مردان ایرانی شامل سرطان پروستات، پوست، معده، روده بزرگ و مثانه هستند. با انجام مداخلات پیشگیرانه مانند شرکت افراد پرخطر در برنامههای غربالگری به ویژه برای تشخیص زودرس سرطان روده بزرگ، تحرک جسمی کافی، مصرف کمتر غذاهای حاوی چربیهای اشباع شده و الکل، استفاده منظم از سبزی ها و میوه های تازه، حفظ وزن مناسب، محافظت از پوست در برابر تابش مستقیم آفتاب و ترک مصرف سیگار و قلیان میتوانند میزان بروز سرطان را به طوری چشمگیر کاهش دهند.
او گفت: مصرف دخانیات را در هر گروه سنی باید قطع کرد. استفاده از دخانیات احتمال ابتلا به سرطان ریه را ۹۰ درصد و خطر ابتلا به سرطانهای دهان، کلیه، مثانه، لوزالمعده و مری را به شدت افزایش میدهد.
او گفت: قرار گرفتن در معرض نور خورشید را محدود کنید. قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب میتواند باعث سرطان پوست شود. در بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر سعی کنید تا حد امکان در خانه بمانید. زمانی که بیرون میروید، همیشه از کرم ضد آفتاب با SPF نمره ۲۵ یا بیشتر استفاده کنید. اگر ضد آفتاب ندارید، کلاه بپوشید یا تا حد امکان در سایه بمانید.
یعقوبی گفت: داشتن پوست روشن یا آفتاب سوختگی شدید در دوران کودکی خطر ابتلا به سرطان پوست را به شدت افزایش میدهد. استفاده از رژیم غذایی کم چرب و دارای فیبر بالا همراه با میوه ها، سبزی ها و غلات کامل به پیشگیری از سرطانها و ارتقای سلامتی کمک خواهد کرد. رژیمهای غذایی پرچرب و کم فیبر احتمال ابتلا به سرطانهای روده بزرگ، سرطان پانکراس و مثانه را افزایش میدهند. غذاهایی که دودی، شور، ترش یا دارای نیترات زیاد هستند (مانند هات داگ) را محدود کنید. این غذاها منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان معده میشوند.
به گفته وی یکی دیگر از اقدامات مهم در راستای ارتقای سلامتی، تشخیص زودهنگام سرطان است.
او گفت: معاینات دورهای انجام دهید. به صورت مرتب بدن خود را رصد کنید. در صورت مشاهده موارد غیر عادی یا غیر طبیعی به پزشک مراجعه کنید.
اوتوصیه کرد در صورت مشاهده این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید:
تودههایی که میتوانید از طریق پوست احساس کنید.
زخمهایی که خوب نمیشوند.
تغییر در اندازه، رنگ یا بافت زگیل یا خال
وجود خون در ادرار، مدفوع یا بزاق
سرفه، گلودرد، گرفتگی صدا
مشکل در بلع که از بین نمیرود
کمر درد مداوم
کاهش وزن غیر منتظره
درد غیر قابل توضیح
فشار یا حساسیت در قفسه سینه
خونریزی غیر معمول
حالت تهوع یا گاز مزمن و تبی که بیش از چند روز طول بکشد.