کارشناس ادبیات فارسی گفت: کربلا به «لا» ختم میشود و امام حسین (ع) بهخاطر ولاء، بلا میبینند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دکتر قدمعلی سرامی کارشناس ادبیات فارسی در مصاحبه با برنامه چراغ ویژهبرنامه ماه محرم رادیو گفتوگو گفت: دیانت اسلام با هجای «لا» شروع میشود، همان حرف نهنگ آسایی که سنایی از آن صحبت میکند. پیامبر (ص) به مردم میفرمایند بگویید لا اله الا الله تا رستگار شوید.
وی افزود: در قرن اول هجری یعنی بعد از اینکه یکدوم قرن با دیانت سپری میشود اختلافات گوناگونی به وجود آمده و بعد از چند دهه راههای انحرافی باز میشوند. اما شاعران از اهلبیت میسرایند.
سرامی تصریح کرد: سیدالشهدا (ع) وقتی میبیند که معاویه برای پسرش یزید از مردم بیعت میگیرد و دین رسول خدا به مخاطره افتاده به این انحرافات «لا» میگوید و این حرف حساب و اصل مطلب امام حسین (ع) است. کربلا به «لا» ختم میشود و امام حسین (ع) بهخاطر ولاء، بلا میبیند.
وی اظهار کرد: اقبال لاهوری علاقه شدیدی به ایرانیان و مذهب تشیع داشته و امام حسین (ع) را مظهر انسان واقعی مسلمان میدانسته است.
سرامی افزود: هجویری نیز بهعنوان عارف در قرن پنجم میگوید شمع آل محمد امام حسین (ع) از محققان اولیا و قبله اهل بلا و قتیل دشت کربلا بود و اهل این قصه بر درستی حال وی متفق هستند و تمام عارفان حال امام را تأیید میکنند، برای اینکه حقی که زیر پا گذاشته شده را زنده کند از همه زندگی خود گذشت.
کارشناس ادبیات فارسی گفت: برای انسانهای معمولی شگفتانگیز است که چرا خدا معشوق را آزار میدهد. در قرن پنجم باباطاهر عریان شاعر عام و خاص است که تنها میراث او دوبیتی و سخنان قصار است که ذکر میکند انسان وقتی عاشق شد دیگر نمیتواند از محنت و قهر معشوق گلایه کند. عاشق مصلحتاندیشی نمیکند و اعتقاد دارد هر چه از دوست رسد نکوست.
وی افزود: عطار در منطقالطیر میگوید خدای عالم دوستان خود را دچار بلا میکند. عطار متحیر است که چرا هر که در این بزم مقربتر است جام بلا بیشترش میدهند.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما