دکتر محمدعلی زلفی گل امروز، ۲۲ اردیبهشت ماه، در شصت و نهمین همایش معاونان دانشجویی دانشگاهها و موسسات آموزشی عالی کشور که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: معاونان دانشجویی دانشگاهها در صف اول مطالبات دانشجویی حضور دارند و پاسخگوی تمام کمبودها و محدودیتهایی که در دانشگاه وجود دارد، هستند. مطالبات دانشجویان به گونهای است که امکانات ما پاسخگوی آنها نیست.
وی با بیان اینکه مطالبات دانشجویان در حد شان آنهاست، افزود: ما شرمنده هستیم که در حد شان و شخصیت دانشجویان نمیتوانیم خدماتی را به آنان ارائه دهیم. کشور ما محدودیتهایی دارد و دنیای استکبار با تحریمهای ظالمانه خود، بسیاری از منابع و ظرفیتهای ما را از بین میبرد و به این دلیل اعتبارات لازم را برای اینکه در حد شان دانشجویان خدماتدهی کنیم، وجود ندارد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: البته این تحریمها محاسن زیادی داشته است اینکه مجبور شدیم نیازهای اصلی خود را، خودمان تامین کنیم. طی بازدیدی که از دو مرکز تحقیق و توسعه و پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد به عمل آمد، واقعا احساس غرور کردیم که علی رغم همه این محدودیتها چه اقدامات بزرگی در پیش روی ما انجام میشود. اگر مسئولان در واردات کالاها دقت به خرج دهند و تا آن جایی که امکان دارد، واردات محصولات به کشور را کاهش دهند، قطعا رونق جدی در تولید کشور صورت خواهد گرفت.
وی با اشاره به اینکه تولید منشا شغل است، عنوان کرد: محور و مدار فرمان امسال مقام معظم رهبری، دانشگاهها است و ما باید از این فرصت نهایت استفاده را داشته باشیم. بنابراین بایستی دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد نهایت استفاده از این حمایت مقام معظم رهبری را داشته باشند. همچنین نشان دهیم که شایسته این محور و مدار بودن بحث تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین هستیم.
معاونان دانشجویی علمدار خدمترسانی به فرزندان نخبه کشور هستند
زلفی گل خاطرنشان کرد: خوشبختانه دانشگاههای ما از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار هستند و اگر بتوانیم حداقلهایی را برای دانشجویان مهیا کنیم، بسیار میتواند موثر باشد و نمونههای آن را در هر دانشگاهی میتوان دید.
وی ادامه داد: طی بازدیدی که روز گذشته از دانشگاه حکیم سبزواری داشتیم، این نهاد آموزشی بسیار زیبا بود و چندین شرکت دانشبنیان محصولات ارزشمندی را تولید کرده بودند. اگر بتوانیم از طریق صندوقهای پژوهش و فناوری، صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق عالی علوم، تحقیقات و فناوری که اخیرا مجوز گرفیتم همچنین از ظرفیت شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری استفاده و حداقل امکانات را برای دانشمندان و دانشجویان مهیا کنیم، یقینا اتفاقات خوبی خواهد افتاد.
وی با بیان اینکه آیندهداران و آیندهسازان کشور در دانشگاهها هستند، گفت: معاونان دانشجویی، علمدار خدمترسانی به فرزندان نخبه کشور هستند و توفیق بزرگی است که نصیب شما شده و به عنوان معاون دانشجویی تلاش میکنید که فرزندان مردم، در فضایی امن، با آرامش و آسایشی تحصیل کنند. همچنین تلاش میکنید تا جایی که امکان دارد بحث کیفیت غذا، ایاب و ذهاب و … به گونهای باشد که دانشجویان احساس آرامش کنند.
معاونان دانشگاه، مدافع دانشجویان در هیات رئیسه دانشگاه باشند
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: این خدماترسانی به عمر و سلامتی شما برکت میدهد و هر چه خالصانهتر باشد، آن برکت در زندگی و سلامتی شما افزایش مییابد. تا جایی که امکان دارد کیفیت غذا، کیفیت سرویس دهی ایاب و ذهاب، مشاوره به دانشجویان، خدماتدهی ورزشی و … کیفیت پیدا کند. یکی از اقداماتی که معاونان دانشگاهها باید انجام دهند این است که همیشه مدافع دانشجویان در هیات رئیسه دانشگاه باشند.
وی با اشاره به اینکه معاونان باید سهم دانشجو را از بودجه دانشگاه دریافت کنند، اضافه کرد: اخیرا مبلغ قابل توجهی برای دانشگاهها در نظر گرفته شده و آن بودجهای که به دانشگاهها واریز شده باید کاملا در اختیار معاونان دانشگاهها قرار گیرد و در جای دیگری هزینه نشود تا برای خدماترسانی به دانشجویان صرف شود و تا حدودی نیازهای آنها را برآورده کند.
زلفی گل عنوان کرد: یک معاون دانشجویی قوی، فردی است که حتما سهم بودجه دانشجویان را از بودجه دانشگاه دریافت کند. یک معاون پژوهشی خوب باید این اقدام را انجام دهد. معاونت دانشجویی به دلیل اینکه با دانشجویان سرو کار دارد باید سعه صدرشان بالا و میدانی باشند. یک معاون دانشجویی موفق باید در هفته دو الی سه بار به خوابگاهها سر بزند و با دانشجویان صحبت کند و مطالبات آنها را گوش و به صورت منطقی با آنها صحبت کند.
وی افزود: ما باید برای مشکلات در خوابگاه سامانه بروزی را طراحی کنیم تا همه مشکلات و کمبود امکانات مشخص شود. یکی از اولویتهای ما، دیپلماسی علمی است. دیپلماسی علمی، فناوری و نوآوری از طرق مختلفی محقق میشود. باید همایشهای بینالمللی برگزار کنیم تا اساتید داخلی و خارجی تعاملات علمی داشته باشند. باید فرصت مطالعات علمی را برای اعضای هیات علمی در نظر بگیریم تا رفت و آمدهای علمی صورت گیرد. همچنین باید مجلات، کتب، مقالات و پروژههای علمی مشترک با کشورهای دیگر داشته باشیم.
یکی از مولفههای دیپلماسی علمی، پذیرش دانشجویان خارجی است
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: یکی از مولفههای دیپلماسی علمی، پذیرش دانشجویان خارجی است. باید پذیرش دانشجویان خارجی را جدی بگیریم و بهترین سرویسدهی را ارائه کنیم. دانشجویان خارجی را به عنوان کیف پول تلقی نکنیم. چراکه این نوع نگاه به دانشجویان خارجی در شان جمهوری اسلامی نیست. این دانشجویان مهمان ما هستند و باید به آنها احترام بگذاریم.
وی افزود: دانشجویان خارجی، سفیران آینده جمهوری اسلامی در کشورهای خودشان خواهند بود و باید نهایت احترام را بگذاریم. برای دانشجویان داخلی کشور، این شبهه در ذهنشان شکل نگیرد که به ما امکانات نمیدهند و دانشجویان خارجی را تحویل میگیرند. ما باید شرایط را مدیریت کنیم و اگر هم امکانات بیشتری در اختیار دانشجویان خارجی قرار میدهیم باید دانشجویان ایرانی را متقاعد کنیم که باید مهماننوازی را به جا آوریم.
زلفی گل اظهار کرد: اگر ظرفیت نداریم دانشجوی خارجی نپذیریم و اگر هم پذیرفتیم در رشتههایی پذیرش داشته باشیم که بهترین استاد را داریم که میتواند بهترین درس و پایاننامه را برای دانشجویان داشته باشد. ما در آییننامه تشویقی که برای دانشجویان جدید الورود ابلاغ خواهیم کرد. ۳۲ پایه تشویقی در نظر گرفتیم که یکی از موارد پایه تشویقی برای استادانی است که دانشجویان خارجی میپذیرند. به ازای هر ۱۰ دانشجوی کارشناسی ارشدی که میپذیرند، یک پایه تشویقی در نظر گرفته میشود و همچنین به ازای هر ۵ دانشجوی دکتری یک پایه تشویقی نیز اتخاذ میشود.
دانشجویان باید به قوانین دانشگاه احترام بگذارند
وی اضافه کرد: معاونان دانشجویی باید بدانند که احترام خانواده معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران یک وظیفه است. در دانشگاه سبزواری بحث پوشش دانشجویان در دانشگاه مطرح شد و ما باید بدانیم که در چه مکان و فضایی قرار داریم و افرادی که در این راه شهید شدند، خواستند که دین خود را حفظ کنند و ما باید راه آنها را ادامه دهیم. بنابراین باید شان آن مکان را حفظ کنیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: دانشگاه، کلاس و استاد حرمت دارد و باید به آنها احترام بگذاریم. ما آموزش و سخنی را که مقام معظم رهبری فرمودند جدی نگرفتیم. معاونان دانشگاه برای ورودیهای سال جدید و قبل از اینکه وارد کلاس شوند، برنامهای را با حضور یک فرد خوش بیان برگزار کنند تا به دانشجویان توضیح دهد که شما در هر جمعی بروید بالاخره مهم است که در آن جمع شرایط آن مکان را بدانید.
زلفی گل بیان کرد: دانشجویان باید بدانند که در دانشگاه چگونه با استاد و دیگر افراد دانشگاه برخورد داشته باشند و همچنین در خوابگاه چه اصولی را رعایت کنند. متاسفانه اموزش ما ضعیف است و ما دانشجوی جدید الورود را بدون هیچ آموزشی وارد دانشگاه میکنیم. بنابراین دانشگاه باید الگویی برای جامعه باشد. همچنین میتوان در سال ۱۴۰۱ اعتباری را برای چنین برنامهای اتخاذ کرد تا موارد ضروری با منطق به دانشجویان جدید الورود منتقل شود.
انتهای پیام