تیم ملی فوتبال ایران قرار است بامداد ۱۶ خرداد در ونکوور کانادا به مصاف تیم ملی این کشور برود، این درحالی است که فعلا فقط همین یک دیدار برای ایران قطعی شده و هنوز خبری از سایر دیدارهای دوستانه در فیفادی پیشرو برای ایران نیست، هرچند همین دیدار با کانادا نیز در همین ایام از برگزارنشدن هیچ دیداری برای تیم ملی بهتر و مفیدتر است. در این باره مارکار آقاجانیان دستیار کی روش در تیم ملی ایران، در گفت و گویی این مسائل را تحلیل و تفسیر کرد که در ادامه میخوانید:
*همانطور که شما و همه اطلاع دارند، الان شرایط بهصورت کلی خیلیخوب نیست. با این حال خدا را شکر که بازی با کانادا در این وضعیت جور شده است اما در هر صورت وضعیت برای تیم ملی جالب نیست و همهچیز بلاتکلیف است. به هر حال فدراسیون فوتبال رئیس ندارد، اما نباید کارهای تیم ملی هم بخوابد و در این مورد دست روی دست بگذارند، بلکه باید شرایط برای تیم ملی رو به جلو باشد. در هر صورت شرایط خوب نیست، چون برنامهریزیها مشخص نیست و آقایان در این وضعیت نمیدانند میخواهند چه کاری انجام بدهند.
*از کانادا شناخت زیادی ندارم، چون فوتبال این کشور را دنبال نمیکردم، اما وقتی نتایج این تیم را پیگیری کردم، دیدم نتایج خوبی را گرفته، هرچند در گروهی برای صعود به جامجهانی رقابت میکرد که آمریکا و مکزیک نیز در آن حضور داشتند و در چنین گروهی این تیم بهعنوان صدرنشین به جامجهانی صعود کرده است. بنابراین فکر میکنم خوب کار کرده که توانسته در چنین گروهی بهعنوان صدرنشین صعود کند و این موضوع نشان میدهد این کشور برنامهریزی خوبی برای فوتبالش دارد و طبیعتا تیم قابلاحترام و خوبی بهشمار میرود.
*نمیشود گفت تیمهای ملی کانادا و آمریکا شبیه هم هستند، اما در هر صورت در یک منطقه و حوزه و گروه قرار داشتهاند و شاید این موضوع باعث تاثیرپذیری شده باشد، مثل تیمهای آفریقایی که از لحاظ فنی آفریقای شمالی با آفریقای جنوبی زمین تا آسمان با هم فرق میکنند.
*زمان کی روش، ما بازیهای بزرگی مثل دیدار با شیلی یا سوئد را هم انجام دادیم. اتفاقا قبل از جامجهانی ۲۰۱۸ با تیمهایی مانند تونس، الجزایر و ترکیه هم بازی دوستانه انجام دادیم که فکر میکنم این کشورها دارای تیمهای قدَری به اندازه خودشان بودند. این دیدارها به هماهنگی و آمادهسازی تیم ملی برای حضور در جامجهانی روسیه به تیم ما خیلی کمک کرد، بهخصوص دیدار با ترکیه که آخرین بازی رسمی ما قبل از جامجهانی بود. البته در آن سال قرار بود با تیم ملی فوتبال یونان نیز در همان ترکیه بازی کنیم که بهخاطر مشکلات سیاسی -که ترکیه و یونان داشتند- یونانیها حاضر به سفر به ترکیه و برگزاری این بازی نشدند. با همه اینها اگر آمار آن بازی را که با ترکیه داشتیم، استخراج کنید، با توجه به اینکه این دیدار آخرین بازی دوستانه ما قبل از سفر به روسیه بود، برگزاریاش خیلی به ما کمک کرد. هرچند ما دو بر یک بازی را باختیم، اما این بازی باعث شد برای جامجهانی حدود ۵۰ درصد از ارنج و ترکیب ما تغییر کند، یعنی برگزاری این دیدار باعث شد ضعفهای تیم ملی بیشتر از هر زمانی مشخص شود. درواقع روزهای هدایت تیم ملی توسط کیروش بازی تدارکاتی خوب هم داشتیم.
*کیروش همیشه اعتقاد داشت بازی کردن بهتر از این است که اصلا بازی نکنیم و فیفادیها را از دست بدهیم، کما اینکه چند فیفادی را قبل از جامجهانی از دست دادیم.
*مطمئن باشید کشورهایی مانند ژاپن و کرهجنوبی در همین آسیا، این مشکلات را ندارند و برنامههای خود را به هر شکلی جلو میبرند. آنها به این نگاه نمیکنند که بعد از جامجهانی مربی آنها چه کسی است و این مربی فعلی هست یا فرد دیگری است، بلکه کار را پیش میبرند. فکر میکنم در راه بازیهای دوستانه تیم ملی هیچزمانی برنامه بلندمدت نداریم و به این موضوع سیستماتیک نگاه نمیکنیم.
*ما در دوران سرمربیگری کی روش با شیلی بازی کردیم، قهرمان کوپاآمریکا شده بود و برای آمادهسازی جلوی ایران به میدان آمد و بعد از آن باز هم دوباره قهرمان شد و تیم ملی این کشور در اوج قرار داشت. بیشتر و بهتر از این تیم با چه تیمی باید بازی میکردیم که بگوییم کیروش از برگزاری بازیهای بزرگ فراری بوده است، اصلا چنین چیزی وجود نداشت. مشکلات را که خدمتتان گفتم. چطور میخواستیم با آنها بازی کنیم؟
*الان شما به برزیل بگویید که پول هم داریم، چطور میخواهیم با آنها بازی کنیم، وقتی فیفادیهایش پر است. نکته آخر اینکه ما باید زمانی با کشوری مثل برزیل بازی میکردیم که با آرژانتین همگروه بودیم، مثلا در جامجهانی ۲۰۱۴ که یک شبیهسازی بسیار مناسب با برگزاری بازی با تیمی قدرتمند از آمریکای جنوبی شکل بگیرد، اما به دلایلی که برشمردم این امر محقق نمیشد. آن زمان هم همین مشکلات مالی وجود داشت و برنامههای آنها پر بود و این داستانها که اشاره کردیم آن زمان هم بود و حالا هم وجود دارد، یعنی این مشکلات همیشه بوده و هست.