به گزارش خبرگزاری تسنیم، با آغاز تحریمهای اقتصادی در اواخر سال ۱۳۹۰ رشد اقتصادی ایران با چالش جدی مواجه شد بهطوری که در سال ۱۳۹۱ یعنی اولین سالی که آثار شوک تحریم در آن نمایان شده است، طبق گزارش بانک مرکزی اقتصاد کشور رشد منفی را تجربه کرده است. این روند کاهشی در سال ۹۲ […]
به گزارش خبرگزاری تسنیم، با آغاز تحریمهای اقتصادی در اواخر سال ۱۳۹۰ رشد اقتصادی ایران با چالش جدی مواجه شد بهطوری که در سال ۱۳۹۱ یعنی اولین سالی که آثار شوک تحریم در آن نمایان شده است، طبق گزارش بانک مرکزی اقتصاد کشور رشد منفی را تجربه کرده است.
این روند کاهشی در سال ۹۲ هم ادامه یافته بهطوری که نرخ رشد اقتصادی در این سال هم منفی ۱.۶ درصد بوده است.
اما در سال ۹۳ پس از دو سال کاهش تولید ناخالص داخلی، رشد مثبت ۳.۴ درصد به ثبت میرسد ولی این رشد استمرار ندارد زیرا در سال ۹۴ رشد اقتصادی مجددا نزولی میشود. بانک مرکزی در گزارش خود برای سال ۱۳۹۴ حجم تولید ناخالص داخلی را به ۱۲۸۱ هزار و ۲۵۵ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به سال ۹۳ به میزان ۱.۸ درصد کاهش نشان میدهد.
*ارقام تولید ناخالص داخلی به میلیارد تومان
مجموع عملکرد ۸ سال قبل از تشکیل دولت سیزدهم، بیانگر رشد ۱.۰۱ درصدی است که عمده این رشد مربوط به سال ۹۵ میشود. همچنین متوسط رشد سالهای ۹۶ تا ۹۹ هم معادل ۰.۰۵ درصد بوده که عددی نزدیک به صفر است.
در طول سالهای ۹۲ تا ۹۹ فقط در سال ۹۵ و ۹۶ است که به صورت متوالی رشد اقتصادی مثبت وجود دارد که آن هم رشد باثباتی نیست زیرا از رشد ۸.۷ درصد در سال ۹۵ به رشد ۲.۲ درصد در سال ۱۳۹۶ میرسیم و دو سال پی در پی یعنی سالهای ۹۷ و ۹۸ رشد اقتصادی منفی ۳ درصد و منفی ۲.۹ درصد رقم میخورد.
اما در سالهای ۱۴۰۰ به بعد رشد اقتصادی کشور در مسیر باثبات و مثبت قرار میگیرد بهطوری که در سال ۱۴۰۰ رشد اقتصادی کشور به ۴.۴ درصد افزایش مییابد و در سال بعد از آن هم این رشد تکرار میشود و نرخ رشد ۴ درصد در سال ۱۴۰۱ حاصل میشود. آخرین گزارش بانک مرکزی از رشد اقتصادی مربوط به فصل پاییز ۱۴۰۲ میشود که با احتساب آن، رشد اقتصادی کشور در ۹ ماهه ۱۴۰۲ در مجموع به ۴.۵ درصد رسیده است.
در صورتی که رشد اقتصادی ۴.۵ درصد ۹ ماهه ۱۴۰۲ به کل سال ۱۴۰۲ تسری یابد، درواقع تولید ناخالص داخلی (به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۵) در سال ۱۴۰۲ به ۱۵۸۳ هزار و ۵۹۱ میلیارد تومان رسیده است. این میزان تولید ناخالص داخلی نسبت به سال ۱۳۹۶ که اوج دوران برجام بود، ۱۱.۱ درصد بیشتر است.
همچنین میزان تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۲ معادل ۱۳.۴ درصد بیشتر از سال ۹۹ و ۱۱.۱ درصد بیشتر از سال ۱۳۹۶ و در اوج دوران برجام، بوده است. بنابراین در مدت حدود سه سال فعالیت دولت سیزدهم به حجم تولید ناخالص داخلی ۱۳.۴ درصد افزوده شده است.
این رشد اقتصادی در شرایطی حاصل شد که وضعیت تحریمهای ایران هیچ تغییری نداشت و دولت سیزدهم در شرایط تحریمی مشابه با دولت قبل این رشد اقتصادی را محقق کرده است.
انتهای پیام/