سه شنبه, ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | 2025-04-22
تبلیغات
تبلیغات
کد خبر: 246504 |
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۵۷ |
34 بازدید
۰
1
ارسال به دوستان
پ

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سیاست تثبیت اقتصادی به عنوان سیاست راهبردی بانک مرکزی، زمانی مورد استفاده قرار گرفت که متغیرهای کلان اقتصادی از روندهای بلندمدت فاصله گرفته بودند و هدف این سیاست بازگرداندن این متغیرها به روند بلندمدت بود. بر اساس آمارها نرخ رشد نقدینگی به بالای ۴۰ درصد رسیده بود در حالی‌که […]

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سیاست تثبیت اقتصادی به عنوان سیاست راهبردی بانک مرکزی، زمانی مورد استفاده قرار گرفت که متغیرهای کلان اقتصادی از روندهای بلندمدت فاصله گرفته بودند و هدف این سیاست بازگرداندن این متغیرها به روند بلندمدت بود.

بر اساس آمارها نرخ رشد نقدینگی به بالای ۴۰ درصد رسیده بود در حالی‌که روند بلندمدت آن در حوالی ۲۵ درصد است و مجموعه این عوامل سبب شد بانک مرکزی در دولت سیزدهم سیاست تثبیت اقتصادی را اتخاذ کند.

طبق اعلام بانک مرکزی، با مجموعه‌ای از سیاست‌های متعارف و غیر متعارف (بدون استفاده از نرخ سود) نرخ رشد دوازده‌ماهه نقدینگی طی روندی نزولی از ۴۰/۶ درصد در پایان سال ۱۳۹۹ و ۴۲/۸ درصد در پایان مهرماه سال ۱۴۰۰، به ۳۱/۱ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ کاهش یافت و با تداوم این روند نزولی، رشد نقدینگی بر اساس اطلاعات مقدمانی به ۲۴/۳ درصد در پایان اسفند‌ماه سال ۱۴۰۲ رسید که این امر بیانگر توفیق این بانک در کنترل رشد ترازنامه بانک‌ها و دستیابی به اهداف کنترل مقداری کل‌های پولی و مدیریت رشد نقدینگی در محدوده هدف تعیین شده می‌­باشد.

مطابق آمارهای مقدماتی، در فروردین سال جاری نیز نقدینگی نسبت به پایان سال قبل ۱/۲ درصد رشد داشته است که کمتر از رشد هدف پیش‌بینی شده برای سال جاری است و نوید امکان‌پذیری تحقق رشد نقدینگی ۲۳ درصدی در سال جاری را می‌دهد. همچنین رشد ۱۲ ماهه نقدینگی در فرودین ماه سال جاری معادل ۲۴/۱ درصد بوده است.

رشد نقدینگی نسبت به پایان سال (درصد)

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران , نرخ تورم , حجم نقدینگی ایران ,

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران , نرخ تورم , حجم نقدینگی ایران ,

پایه پولی در پایان اسفند‌ماه سال ۱۴۰۲ با رشدی معادل ۲۸/۱ درصد نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ (معادل با ۲۴۲۷/۱ هزار میلیارد ریال افزایش) به ۱۱۰۷۷/۰ هزار میلیارد ریال رسید. لازم به اشاره است که در دوره مشابه سال ۱۴۰۱، رشد پایه پولی به میزان ۴۲/۳ درصد تحقق یافته بود که نسبت به رشد دوره مشابه سال قبل، ۱۴/۲ واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. نکته قابل توجه آن است که رشد دوازده‌ماهه پایه پولی در ادامه روند نزولی خود از ابتدای سال از ۴۵/۰ درصد در فروردین‌ماه به ۲۸/۱ درصد در اسفندماه سال ۱۴۰۲ کاهش یافت.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران , نرخ تورم , حجم نقدینگی ایران ,

لازم به توضیح است، در تحلیل کل‌های پولی و تأثیر آن بر تورم، رشد نقدینگی (که نمایانگر مجموع خلق پول بانک‌ها و بانک مرکزی است) از اهمیت بالایی برخوردار است.

در سال ۱۴۰۱ بانک مرکزی در جهت دستیابی به هدف رشد نقدینگی تعیین شده با پیگیری جدی سیاست کنترل مقداری رشد ترازنامه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری و جریمه بانک‌های متخلف از طریق افزایش نسبت سپرده قانونی، اقداماتی را در جهت کنترل و کاهش قدرت خلق پول بانک‌ها و در نهایت کاهش رشد نقدینگی انجام داد.

هرچند در این میان به واسطه ناترازی برخی از بانک‌ها و مؤسسات اعتباری و نیاز آنها به ذخایر برای تأدیه سپرده قانونی نزد بانک مرکزی منجر به افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی و افزایش پایه پولی شد، لیکن با پیگیری برنامه اصلاح نظام بانکی در سال ۱۴۰۲ و تداوم جدی برنامه کنترل مقداری رشد ترازنامه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری ضمن کاهش رشد پایه پولی در سال گذشته، رشد نقدینگی نیز در سال ۱۴۰۲ در سطح هدف تعیین شده (۲۵ درصد) محقق شد.

رشد نقدینگی در پایان سال ۱۴۰۲ نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ به ۲۴/۳ درصد رسید که ۰/۷ واحد درصد پایین‌تر از سطح تعیین شده در برنامه پولی تنظیم شده برای هدف ۲۵ درصدی در سال ۱۴۰۲ قرار دارد.

اهمیت این موضوع در مقایسه با اعداد مندرج در جدول ذیل بیشتر مشخص می‌شود:

عنوان

میزان

توضیحات

هدف­‌گذاری نقدینگی سال ۱۴۰۲

۲۵ درصد

رشد محقق‌شده به میزان ۰/۷ درصد نسبت به هدف‌گذاری تعیین‌شده کمتر شده است.

رشد نقدینگی ابتدای سال ۱۴۰۲

۳۳/۱ درصد

رشد محقق‌شده در پایان سال ۱۴۰۲ به میزان ۸/۸ درصد نسبت به ابتدای سال کمتر شده است.

رشد نقدینگی ابتدای دولت در مهر سال ۱۴۰۰

۴۲/۸ درصد

رشد محقق‌شده در فروردین ۱۴۰۳ به میزان ۱۸/۷ درصد نسبت به زمان شروع دولت کمتر شده است.

متوسط رشد بلندمدت نقدینگی در بازه زمانی ۲۰ ساله
۱۴۰۲ ‌ـ‌ ۱۳۸۲

۲۸/۵ درصد

رشد محقق‌شده در فروردین ۱۴۰۳ به میزان ۴/۴ درصد کمتر از متوسط بلندمدت ۲۰ ساله بوده است.

متوسط رشد بلندمدت نقدینگی در بازه زمانی ۲۵ ساله
۱۴۰۲ ‌ـ‌ ۱۳۷۸

۲۸/۲ درصد

رشد محقق‌شده در فروردین ۱۴۰۳ به میزان ۴/۱ درصد کمتر از متوسط بلندمدت ۲۵ ساله بوده است.

متوسط رشد بلندمدت نقدینگی در بازه زمانی ۶۲ ساله
۱۴۰۲ ‌ـ ۱۳۲۰

۲۵/۷ درصد

رشد محقق‌شده در فروردین ۱۴۰۳ به میزان ۱/۶ درصد کمتر از متوسط بلندمدت ۶۲ ساله بوده است.

تحولات پول و شبه‌پول

از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ مجموعه عوامل مختلفی (عمدتاً متأثر از انتشار اخبارمنفی) منجر به بروز نااطمینانی و شکل­‌گیری انتظارات منفی نسبت به تحولات بازار ارز و به تبع آن افزایش نرخ ارز بازار غیررسمی و تشدید انتظارات تورمی شد که افزایش رشد پول را در آن مقطع به همراه داشت.

علی‌ای‌حال با اقدامات سیاستی بانک مرکزی از جمله ثبات‌بخشی به بازار ارز، رشد قسمت سیال نقدینگی (پول) به طور قابل توجهی کاهش یافته و از ۶۵/۲ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ به ۱۷/۵ درصد در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ و ۱۵/۷ درصد در پایان فروردین ۱۴۰۳ رسیده است.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران , نرخ تورم , حجم نقدینگی ایران ,

عنوان

میزان

توضیحات

رشد پول سال ۱۴۰۲

۱۷/۵ درصد

در سال ۱۴۰۱ رشد این متغیر معادل ۶۵/۲ درصد و در سال ۱۴۰۰ رشد این متغیر معادل ۴۲/۸ درصد بوده است؛ کاهش قابل توجه رشد پول در سال ۱۴۰۲ حکایت از بهبود انتظارات مردم در این سال و تنزل سیالیت نقدینگی به سمت بخش‌های غیرمولد اقتصادی دارد.

رشد شبه‌پول سال ۱۴۰۲

۲۶/۷ درصد

در سال ۱۴۰۱ رشد این متغیر معادل ۲۲/۴ درصد بود؛ این امر بیانگر آن است که ماندگاری نقدینگی اضافه‌شده در سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۱ در شبکه بانکی بیشتر و نقدینگی خلق‌شده در سال گذشته نسبت به ۱۴۰۱ سیالیت کمتری دارد.

انتهای پیام/؛

لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط ادراك خبر در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید