به گزارش خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم،تقریبا۵ ماه تا پایان سال باقی مانده است و طبق سنوات گذشته می بایست از ۳ماه آینده بحث تعیین مزد کارگران به صورت دقیق تر و با احتساب سبد معیشت کارگران مورد بررسی قرارگیرد, اما با توجه به اینکه معاونت روابط کار هنوز تعیین تکیلی نشده است, جلسات شورای عالی کار […]
به گزارش خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم،تقریبا۵ ماه تا پایان سال باقی مانده است و طبق سنوات گذشته می بایست از ۳ماه آینده بحث تعیین مزد کارگران به صورت دقیق تر و با احتساب سبد معیشت کارگران مورد بررسی قرارگیرد, اما با توجه به اینکه معاونت روابط کار هنوز تعیین تکیلی نشده است, جلسات شورای عالی کار هم برگزار نمی شود. بسیاری از کارگران اعتقاد دارند که بحث جلسات شورای عالی کار و مزد گره به این خورده است که بحث معاونت روابط کار تعیین تکلیف نمی شود.
سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران میگوید: شورای عالی کار امسال و در ۷ ماه فقط یک جلسه آن هم بدون حضور نماینده این صنف برگزار کرده و عمده مسائل روز جامعه کارگری همچنان از دستور کار این شورا خارج است به طوری که شاید امسال هم فقط تعیین حداقل مزد در یکی دو ماه پایانی سال را در دستور کار قرار دهد. تا باز هم در اقدامی «نمایشی» امید واهی برای بهبود معیشت به جامعه کارگران تزریق شود.
به گزارش تسنیم؛ با توجه به اینکه روش تعیین مزد همواره مورد انتقاد فعالان کارگری بوده است, طرحی در مجلس در حال بررسی است که برخی از فعالان بازار کار می گویند در صورت اصلاح خوب می تواند کمک حال کارگران برای تعیین دستمزد منطقی باشد.
در طرح پیشنهادی برای اصلاح ماده ۴۱عنوان شده است که دستمزد به اندازه تورم تعیین شود. برخی از نمایندگان کارگران اعتقاد دارند که اصلاح یک کلمه نمی تواند گشایشی برای وضعیتی معیشتی کارگران داشته باشد, برخی دیگر اعتقاد دارند که اگر ماده ۴۱ قانون کار و بحث سبد معیشت به درستی اجرا شود, بخشی از مشکلات معیشتی کارگران حل می شود و نیازی به اصلاح یک کلمه نیست.
برخی از نمایندگان کارگری و کارفرمایی هم از مجلس گلایه دارند که چرا برای بررسی طرحی به این مهمی که مرتبط با دستمزد کارگران از آنها دعوت نشده است.
پیگیریهای تسنیم از آخرین وضعیت این طرح در کمیسیون اجتماعی مجلس حاکی از این است که برخی اعضای این کمیسیون اصلاً اطلاعی از وجود چنین طرحی نداشتند و برخی دیگر هم اطلاعاتشان بهروز نبود، از سوی دیگر موضوع قابل توجه این است که انگار این طرح اصلاً در اولویت کار کمیسیون اجتماعی مجلس نیست، این در حالی است که بحث دستمزد و معیشت کارگران ابعاد گستردهای دارد و حائز اهمیت بالاست.
با توجه به اینکه بحث حقوق و دستمزد کارگران یکی از وظایف اصلی و مهم کمیسیون اجتماعی مجلس است, بدون شک بررسی این طرح بهمنظور اجرای هرچه سریعتر باید در دستور کار ویژه و اولویت قرار گیرد.
آیت اسدی، نماینده کارگران در شورای عالی کار ضمن اعلام آمادگی همکاری با مجلس در مسائل کارگری اظهار کرد: تا امروز مجلس در حوزه مسائل کارگری از شورای عالی کار درخواستی نداشته است. در کشور ناترازی مدیریت وجود دارد. اموال بیمه شده ها در تأمین اجتماعی به مدیرانی سپرده شده که تمام شرکتها را ورشکسته یا رو به ورشکستگی برده اند و ضرر و زیان به بار آورده اند.
وی اضافه کرد: سال گذشته پیش از آغاز مذاکرات مزدی، حتی در یک جلسه، نماینده ناظر مجلس در جلسه ای از شورای عالی کار شرکت نکرد تا موضوعات و چالش ها را به نمایندگان مجلس انتقال دهد و تا امروز نیز هیچگاه شاهد این ارتباط و همکاری نیز نبوده ایم. زمانی که صورت جلسه مزد امضا نشده باشد نمی توان نسبت به آن اعتراضی داشت. این در حالی است که مجلس حتی سوالی در این حوزه از وزیر مربوطه نکرد.
اسدی خواستار شد: مجلس امسال در حوزه نظارت حضور پر رنگ تری داشته باشد. در چند سال اخیر عملکرد شورای عالی کار بهتر از مجلس و مصوبات شورا بالاتر از مصوبات مجلس بوده است. امروز جامعه حقوق بگیر با مشکلات بسیاری روبه رو هستند. لذا باید گفتمان صورت گیرد تا مشکلات حل شود و همچنین از کشورهای همسایه الگوبرداری کرد تا جامعه کارگری به نتیجه مطلوب برسد و این گفتمان در مجلس می تواند شکل بگیرد.
سمیه گلپور،رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران درباره اصلاحاتی که مجلس در ماده۴۱ قانون کار مدنظر است گفت: دوستان مجلسی خیلی مراقب باشند با هدف درست کردن ابرو، چشم را کور نکنند! آنها میگویند میخواهیم ماده ۴۱قانون کار را تغییر دهیم، حال آنکه ماده ۴۱مشکلدار نیست و بر تعیین حداقل مزد مبتنی بر تورم و سبد معیشت تأکید دارد.
وی گفت: مشکل اصلی این است که چنین مادهای اجرا نمیشود. علاوه بر این مجلس (کمیسیون اجتماعی یا فراکسیون کارگری) که خواهان تغییر این ماده قانونی است، برای ما به عنوان یکی از ذینفعان ماده۴۱ و اضلاع سهگانه اجتماعی و همچنین یکی از تشکلهای بزرگ کارگری، هیچ دعوتنامهای ارسال نکرده و حتی نظرمان را هم دورادور جویا نشده است. به باور ما اگر مجلس میخواهد به مزد کارگری ورود کند نیاز نیست ماده۴۱ را تغییر دهد. آنچه مهم است اینکه برای نخستینبار، با قید فوریت، تغییری در پایه حقوق اعمال کند تا بعد، افزایشها روی همین پایه جدید اعمال شود.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران بیان کرد: در حال حاضر حتی اگر پایه حقوق ۲۰۰درصد هم رشد کند، باز کارگران ما زیر خط فقر هستند. پایه حقوق که مثلاً در یک سال ۷میلیون تومان بوده با ۳۵درصد افزایش به حدود ۱۱میلیون تومان رسیده است، نقد جامعه کارگری به رقم پایه حقوق است که باید متناسب با هزینه مسکن، بهداشت و درمان، آموزش، خوراک و… افزایش یابد تا در سالهای بعد متناسب با تورم، همین رقم پایه افزایش یابد.
انتهای پیام/