به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، هیات دولت واردات و توزیع بنزین سوپر توسط اشخاص حقوقی با قیمت غیریارانهای را مصوب کرده است. این مصوبه به معنی حذف بنزین سوپر ۳۵۰۰ تومانی و عرضه آن به قیمت به مراتب بالاتر است. در این مصوبه تاکید شده، بخش خصوصی حقوقی با مجوز دولت امکان واردات بنزین […]
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، هیات دولت واردات و توزیع بنزین سوپر توسط اشخاص حقوقی با قیمت غیریارانهای را مصوب کرده است. این مصوبه به معنی حذف بنزین سوپر ۳۵۰۰ تومانی و عرضه آن به قیمت به مراتب بالاتر است.
در این مصوبه تاکید شده، بخش خصوصی حقوقی با مجوز دولت امکان واردات بنزین سوپر و توزیع آن به قیمت غیر یارانه ای را در جایگاههای عرضه بنزین دارد.
هر چند در حال حاضر کلاً ۵ درصد بنزین کشور به صورت بنزین سوپر با نرخ ۳۵۰۰ تومان توزیع می شود و در مجموع دولت سالانه ۲ میلیارد لیتر بنزین سوپر عرضه می کند، ولی طبق برآوردها با آزاد سازی واردات بنزین سوپر، مقدار مصرف آن با افزایش عرضه، رشد خواهد کرد.
از طرفی دولت حدود ۲۰ همت یارانه برای بنزین سوپر پرداخت می کند که با این آزادسازی، احتمالا این ۲۰ همت مصارف از بودجه حذف خواهد شد.
برخی کارشناسان مصوبه دولت درباره آزادسازی واردات و توزیع بنزین سوپر با قیمت غیریارانهای را پس از حذف سوخت یارانهای هواپیما در بودجه ۱۴۰۴، گام دوم دولت در راستای آزادسازی قیمت یا اعلام نرخ سوم تحلیل می کنند، هر چند مسئولان رسماً نظری درباره این تحلیل ندارند.
در حال حاضر قیمت هر لیتر سوخت هواپیما معادل ۳۰ هزار تومان است اما یارانه ای که دولت اختصاص می دهد، شرکت های هواپیمایی تنها لیتری ۶۰۰ تومان بابت هر لیتر بنزین می پردازند.به طور متوسط روزانه حدود ۴ تا ۴.۵ میلیون لیتر سوخت جت در هواپیماهای مسافربری مصرف می شود که سالانه معادل ۱.۶۵ میلیارد لیتر است. این به معنای یارانه قابل توجه ۱ میلیارد دلاری است که این یارانه انرژی به ثروتمندان پرداخت می شود که بار قابل توجهی بر دوش مالی دولت است.
دولت در اولین گام اصلاح یارانه انرژی ثروتمندان تصمیم گرفت قیمت بنزین هواپیما را به جای ۶۰۰ تومان فعلی به لیتری ۶۶۰۰ تومان افزایش دهد.
پیش از این در نیمه آبان سال جاری حمید پورمحمدی اعلام کرده بود، ابزار قیمت یکی از ابزارهای مهم و کارآمدی است که برای ایجاد تعادل در میزان عرضه و تقاضای انرژی (اعم از برق و آب ) و حل مشکل ناترازی باید از آن استفاده کرد. بنابراین با توجه به اظهارات رئیس سازمان برنامه از راهکارهای قیمتی در حوزه ناترازی انرژی، حذف یارانه سوخت هواپیما و همچنین حذف یارانه بنزین سوپر، تحلیل کارشناسان از این مصوبه دولت مبنی بر گام دوم آزادسازی قیمت بنزین یا اعلام نرخ سوم چندان دور از ذهن نیست، هر چند مسئولان دولت تاکنون نظری درباره این تحلیل نداشته اند.
البته برخی کارشناسان این اقدام دولت را چنانچه ناظر به حذف یارانه انرژی ثروتمندان باشد، مثبت ارزیابی می کنند و خبرهایی هم شنیده می شود مبنی بر اینکه دولت در حوزه انرژی اقداماتی را در این راستا در دستور کار خود دارد.
انتهای پیام/