سخنگوی وزارت خارجه گفت: از ابتدا اعتقاد داشتیم که ورود موضوع ایران به دستور کار شورای امنیت هیچ مبنا و توجیه قانونی و منطقی نداشته است. برنامه هستهای ایران کاملاً صلحآمیز بوده و در طول این دو سه دهه کاملاً اثبات شده است.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال سیاست روز در مورد موضوعات میان ایران و اروپا در صورت مذاکرات احتمالی گفت: با اروپا در خصوص همه موضوعاتی که مورد نگرانی مشترک و یا علاقه مشترک باشد صحبت کردیم. به این معنا که در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل این ابتکار مبتنی بر حسن نیت از سوی ایران ارائه شد و گفتوگوهای خوبی بین معاونان وزارت امور خارجه با طرفهای اروپایی انجام و موضوع هستهای هم یکی از آن موضوعات بود. وی ادامه داد: دامنه موضوعاتی که بین ما و کشورهای اروپایی مورد بحث قرار گرفته متعدد بوده و قاعدتاً ما با همین حسن نیت و رویکرد آماده هستیم با در نظر گرفتن منافع ملی و سه اصلی که همیشه راهنمای عمل ماست، عزت، حکمت و مصلحت.
بقایی همچنین در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سیاست روز درباره منقضی شدن قطعنامه ۲۲۳۱ در اکتبر ۲۰۲۵ اظهار داشت: آنچه منقضی میشود قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است به این معنا که این قطعنامه به صورت خودکار بعد از انقضای زمان ۱۰ ساله منقضی خواهد شد و موضوع هستهای ایران از دستور کار شورای امنیت خارج خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: از ابتدا اعتقاد داشتیم که ورود موضوع ایران به دستور کار شورای امنیت هیچ مبنا و توجیه قانونی و منطقی نداشته است. برنامه هستهای ایران کاملاً صلحآمیز بوده و در طول این دو سه دهه کاملاً اثبات شده است. وی گفت: اینکه ما در مورد چه بخشهایی از بستهای که برجام را در برگرفت صحبت کنیم موضوعی است که میتواند در هر گفتوگوی احتمالی مورد بحث قرار بگیرد و عراقچی هم در این خصوص مختصات موضوع را بیان کرد.
بقایی در پاسخ به سؤالی گفت: کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا سفارت سوئیس است و وجود داشته و همچنان وجود دارد.این دیپلمات ارشد ایرانی درباره همکاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا اظهار داشت: از چند سال قبل ایران وارد مذاکره با این اتحادیه اقتصادی شد. مشتمل بر پنج کشور است که ظرفیت اقتصادی قابل توجهی دارند. آخرین تحول امضا و تصویب توافقنامه بین ایران و ارمنستان بود. اگر یکی دو کشور دیگر این را تصویب کنند و ایران هم روند تصویب را در مجلس تکمیل کند، اجرایی خواهد شد و انتظار میرود ظرفیت قابل توجهی به همکاریهای تجاری و اقتصادی بین ایران و این کشورها اضافه کند.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره با دولت جدید آمریکا عنوان کرد: فکر نمیکنیم تقلیل و تحدید مسائل ایران و آمریکا به یک دوره و یا فرد خاص و یا انتخابات مشخص، مبتنی بر رویکرد واقع بینانهای باشد در شناخت و تحلیل روابط دو کشور. وی افزود: سابقه تلخ رابطه بین ایران و آمریکا سابقه هفت دههای است. متأسفانه در طول این سالها هیچ حسن نیت و تلاش جدی برای جبران تعدیل و یا ترمیم این رفتارهای ناصواب دیده نشده بر عکس عملکرد دولتهای مختلف آمریکا نشان داده بر رویکرد خصمانه با تحریم و فشار و کمک نظامی به دشمنان ایران و استفاده از همه ابزارها برای آزردن مردم ایران افزودهاند. بقایی گفت: این گزاره که ما عملکرد دولتهای مختلف آمریکا را مبنای ارزیابی و تصمیمگیری در رویکردهای آتی قرار خواهیم داد، کلیشهای نیست، بلکه مبتنی بر یک انگاره و محاسبه دقیق از منافع ملی خودمان و شناخت فضای بینالملل و محیط پیرامونی است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره شروط ایران برای گفتوگو با ترامپ بیان کرد: ما با توجه به عملکرد و رفتار دولت آمریکا حرکتهای خود را در آینده تنظیم خواهیم کرد. دولتهای مختلف آمریکا هیچ تلاشی برای تغییر و ترمیم رفتارهای نامناسب با ایران نشان ندادند.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات وزیر خارجه انگلیس درباره نسلکشی در غزه گفت: اینکه گفته شود مفهوم نسلکشی مفهومی است بسیار بزرگ و سنگین در آن تردید نیست، ولی اینکه برای آن مصداق تعیین کرده و بگویند نسلکشی در مواردی است که میلیونها انسان از بین رفته باشند، بهتآور است.بقایی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات هستهای با اتحادیه اروپا گفت: ما هیچ وقت از مواضع اصولی خود کوتاه نمیآییم هر مذاکرهای به معنی داد و ستد و تبادل امتیازها باید منصفانه، عادلانه و معقول و منطقی و با در نظر گرفتن نگرانیها و مصالح طرفین صورت بگیرد.
وی گفت: مذاکرات را به قدیم و جدید تقسیم نمیکنم، هر مذاکرهای یک پیشینه دارد و مذاکرات در تداوم مذاکراتی است که گذشته صورت گرفته است. طرفهای مذاکره حتما درسهای خود را از مذاکرات گرفتهاند و انتظار است در ادامه مسیر گذشته را چراغ راه آینده قرار دهند و اشتباهات گذشته را تکرار نکنند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره برقراری آتشبس اظهار داشت: رژیم صهیونیستی بارها نشان داده هیچ اعتقادی به توقف جنگافروزی در منطقه ندارد. با وجود این ایران و همه کشورهای منطقه با صدای واحد همواره برای توقف جنگافروزی و جلوگیری از گسترش ناامنی و بیثباتی در منطقه تلاش کردند فارغ از اینکه رژیم و برخی حامیانش کماکان تمایل دارند منطقه دچار حالت موجود باشد. بقایی اضافه کرد: معتقدم رسالت و وظیفه همه کشورهای صلحدوست و دغدغهمند نسبت به امنیت و ثبات منطقه این است که تلاشهای خود را به شیوههای مختلف در جبهههای مختلف برای تحقق آتشبس ادامه دهند و چیزی است که ما به آن پایبند هستیم.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره با دولت جدید آمریکا و اینکه آیا ایران حاضر است برای تمام اختلافات با آمریکا وارد مذاکره شود؟ گفت: رابطه ایران و آمریکا را نباید به صورت مقطعی و در یک بازه زمانی کوتاه مدت نگاه کرد و یا به یک دولت خاص و حزب و فرد خاص مرتبط کرد. باید نگاه تاریخی به موضوع داشت. وی افزود: از وعدههای خوب انتخاباتی استقبال میکنیم که اجرا شود. بهعنوان یک کشور منطقه که از ناامنی و کشتار برادران و خواهران در فلسطین و لبنان ناراحت هستیم، از هر طرحی که منجر به توقف جنایات و نسلکشی شود استقبال میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: با توجه به عملکردهای طرف مقابل سیاستهای آتی خود را تنظیم خواهیم کرد. مشخص است چه کارهایی باید بشود یا چه کارهایی نباید بشود. اصول حقوق بینالملل و منشور ملل مشخص کرده روابط دو دولت باید بر چه اساسی باشد. وی در پاسخ به سؤالی درباره عملیات وعده صادق ۳ اظهار داشت: در دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت ایران در حراست از منافع و امنیت ملی ایران از هیچکسی اجازه نخواهیم گرفت و در مورد تجاوز به ایران قطعاً پاسخ قاطع خواهیم داد.
هدی دهقان بذرافشان