به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در حال حاضر افراد زیادی به دنبال کار با قرارداد دائم هستند؛ اما متأسفانه در طول سالهای اخیر، با توجه به زیاد شدن تعداد کارگران، پیدا کردن شغل ثابت خیلی سختتر از قبل شده است. از طرفی کارفرمایان هم نمیتوانند همزمان حقوق تعداد زیادی از کارگران را به صورت […]
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در حال حاضر افراد زیادی به دنبال کار با قرارداد دائم هستند؛ اما متأسفانه در طول سالهای اخیر، با توجه به زیاد شدن تعداد کارگران، پیدا کردن شغل ثابت خیلی سختتر از قبل شده است. از طرفی کارفرمایان هم نمیتوانند همزمان حقوق تعداد زیادی از کارگران را به صورت دائم پرداخت کنند. همین موضوع هم سبب افزایش تعداد کارگران روزمزد شده است.
این دسته از کارگران، به ازای میزان کار در هر روز، دستمزد روزانه دریافت میکنند؛ از همین رو کارگران روزمزد، به عنوان آسیبپذیرترین افراد در بین نیروهای کار دیگر هستند. زمانی که قرارداد خاصی بین آنها و کارفرما منعقد نشده باشد، امکان عدم پرداخت حق و حقوق کارگر روزمزد توسط کارفرما هم وجود دارد.این در حالی است که به ازای همان یک روز کار هم باید مزایا و حقوق مخصوص به خود را دریافت کنند.
گروههای کارگری طبق قوانین اداره کار
بر طبق ماده ۲ قانون کار، کارگر کسی است که به ازای دریافت حق السعی در قانون کار از جمله حقوق، دستمزد و مزایای دیگر، برای کارفرما کار میکند. بر اساس قانون کار، کارگران متناسب با نوع و زمان فعالیت خود، در دو دسته کارگران دائمی، موقت، قرارداد کار معین و ساعتی قرار میگیرند.
مدت فعالیت کارگران دائمی، مربوط به زمان مشخصی نمیشود و تا زمان فسخ قرارداد ادامه دارد. بنابراین کارفرما بدون دلیل منطقی نمیتواند در بین قرارداد کار، برای اخراج آنها اقدام کند. همچنین این دسته از افراد، مشمول مزایای مختلف کار ثابت هم میشوند و از مزایای سن بازنشستگی و بیمه هم استفاده میکنند.
در مقابل برای کارگران موقت، محدودیت زمانی وجود دارد و فرد تا پایان قرارداد میتواند به فعالیت کاری خود ادامه دهد. تفاوت اصلی بین کارگران و دائمی و موقت، مدت زمان قرارداد آنها است. همچنین در این نوع قرارداد، دو طرف نمیتوانند یک طرفه قرارداد را فسخ کنند.
کارگر روزمزد در قانون کار
یکی از گروههای کارگران که به صورت موقت و غیر مسمتر برای کارفرما کار میکنند، کارگران روزمزد شناخته میشوند. بر اساس قانون، کارگر روزمزد بر اساس حجم و میزان کار خود در طول روز، دستمزد دریافت میکند و مانند کارگران دیگر، در پایان ماه یا قرارداد حقوق نمیگیرد.
در تعریف کارگر روزمزد، فرد بین ۱ تا چند روز برای کارفرما کار میکند و در به ازای همان روزها هم باید مزد بگیرد. نمونهای از حقوق کارگر روزمرد را در کارهای ساختمانی یا نظافتچی خانهها و ادارههای مختلف مشاهده میکنیم. این افراد جزو کارگران موقت و ساعتی قرار میگیرند؛ از همین رو حقوق کارگر روزمزد ساختمانی و سایر کارگران روزمزد بر اساس قرارداد موقت پرداخت میشود.
قرارداد کارگر روزمزد
در حالت کلی، قرارداد کار، نامه شفاهی یا کتبی است که بر اساس آن، کارفرما برای پرداخت حقوق و دستمزد فرد به صورت موقت یا دائمی اقدام میکند. بر اساس این قرارداد، رابطه بین کارگر و کارفرما به صورت دو طرفه است و هر دو طرف باید به وظایف خود عمل کنند.
قرارداد کارگر روزمزد هم بر اساس نوع فعالیت کارگر و شرایط پرداخت حقوق آن تنظیم میشود. در این قرارداد باید شرایط عمومی مختلفی رعایت شود. مثلا باید رضایت طرفین، اهلیت قانونی، مشروعیت قانونی و موضوع قرارداد مشخص شود.
در قرارداد روزمزد باید به نکات زیر هم دقت داشته باشید: نوع کار و حرفه مورد نظر کارفرما برای کارگر باید مشخص شود.همچنین میزان حقوق کارگران باید تعیین شود.ساعتهای شروع و پایان کار، قانون مرخصی وزارت کار و قوانین محیط کار ذکر شود.تاریخ انعقاد قرارداد و مدت قرارداد هم به صورت کامل ذکر شود.
قرارداد کارگر روزمزد یک قرارداد دائم است یا موقت؟
قطعاً با توجه به این که مدت زمان فعالیت کارگر روز مزد ساختمانی محدود به چند روز میشود، کمتر جزو قراردادهای دائمی قرار میگیرد؛ اما با وجود این که قراردادها بر اساس نوع پرداخت دستمزد تعیین میشوند، قرارداد کار روزمزد به دو شکل دائم و موقت وجود دارد.
مثلاً ممکن است که فرد به صورت دائمی و قرارداد طولانی مدت هم کار کند؛ اما پرداخت حقوق آن به صورت روزانه انجام شود. بنابراین تعیین روزمزد بودن، بستگی به شرایط قرارداد کار دارد.
آیا قوانین اداره کار برای کارگران روزمزد تعلق میگیرد؟
با توجه به این که خیلی از افراد اصلا قرارداد کار روز مزد برای یک یا چند روز محدود را تنظیم نمیکنند، برای بسیاری از افراد این سوال پیش میآید که آیا برای کارگر روزمزد در قانون کار هم قوانین خاص وجود دارد؟
با این که در قانون کار، اشاره مستقیمی به کارگران روزمزد نشده است، اما دلیل بر این نیست که این دسته از کارمندان مشمول قانون کار نمیشوند. این دسته از افراد هم مانند دیگر کارگران، از مزایای مشخص شده در قانون کار بهرهمند میشوند. بر همین اساس، کارفرما باید حقوق و مزایای مختلف کارگر از جمله مزد روزانه فرد را بدون توجه به روزمزد بودن آنها و بر اساس قرارداد کارگر روزمزد پرداخت کند.
از طرفی کارفرمایانی که از حقوق کارگران روزمزدی سوء استفاده می کنند، تخلف کردهاند؛ از همین رو میتوانید برای شکایت کارگر روزمزد اقدام کنید.
بیمه کارگران روزمزد طبق قانون کار به چه شکل است؟
یکی از مهمترین موارد برای این دسته از کارگران، بیمه کارگر روزمزد است. برای بسیاری از این افراد، چالش بیمهشدن یا نشدن وجود دارد. عقیده کارفرمایان و افراد دیگر بر این است که کارگر روزمزد تنها باید حقوق و دستمزد دریافت کند و حقوق کارگر روزمزد بدون بیمه است.
این در حالی است که بر اساس قانون کار، جدای از محاسبه حقوق و دستمزد، بیمه هم به کارگران روزمزدی تعلق میگیرد. البته به دلیل این که باید برای کارفرمایان مختلفی کار کنند، مزایای مختلفی مانند حق سنوات و عیدی کارگر روزمزد برای آنها وجود ندارد. همچنین با توجه به این که کارفرما باید ۲۳ درصد از بیمه را هم پرداخت کند، یعنی حق بیمه سهم کارفرما این مقدار است، برای پرداخت بیمه دچار مشکل میشوند.
۴ نکته مهم درباره وظایف کارفرما در قبال بیمه کارگر روزمزد
مسئله بیمه کارگر روزمزد، یکی از مهمترین حقوق برای آنها است. برای آن که محاسبه بیمه کارگر انجام شود، کارفرما میتواند ۸ ساعت کار کارگر در ماه را به عنوان یک روز کاری در لیست بیمه رد کند. در واقع تعداد ساعتهای کاری فرد در ماه را حساب کند و معادل روز آن را به عنوان دستمزد کارگر روزمزد در سال جاری پرداخت کند.
کارفرما به هیچ عنوان نمیتواند درباره بیمه با کارگر روزمزد خود توافقی داشته باشد که آن را بیمه نکند. از طرفی کارگر هم اجازه قبول نکردن بیمه را ندارد؛ چرا که مسئله بیمه و مزد کارگر روزمزد، به صورت قانونی وجود دارد. بر همین اساس، هر گونه توافق نامه کتبی و شفاهی، برای سازمان بیمه اعتباری نخواهد داشت.
وجود قرارداد کار کتبی برای هر دو طرف اجباری است؛ اما حتی اگر قرارداد بین طرفین شفاهی هم باشد، باز هم تعهدات کارگر و کارفرما در قبال یکدگیر برقرار میشود. بر همین اساس، اگر کارفرما برای بیمه کارگر خود اقدام نکند، امکان شکایت کارگر روزمزد از آن وجود دارد.
آن دسته از کارگرانی که صنف مخصوص به خود را دارند، میتوانند به صنف خود مراجعه کنند و مشمول بیمه کارگران روزمزد هم قرار بگیرند. مثلًا حقوق کارگر روزمزد ساختمانی در صنف مخصوص به آنها رسیدگی میشود.
فرق کارگر دائم با کارگر روزمزد
این که افراد به صورت طولانی مدت یا موقت برای کارفرما کار کنند، تغییری در میزان حقوق و مزایای آنها ایجاد نمیکند. هر دو گروه از کارگران، میتوانند از حقوق مختلفی مانند بیمه بهرهمند شوند. از طرفی مزد کارگر روزمزد و دائمی هم تفاوتی با یکدیگر ندارد.
اما تنها تفاوتی که بین این دو گروه وجود دارد، مدت زمان فعالیت آنها است. مدت قرارداد کار کارگران دائمی، بیشتر از کارگران عادی است و همین موضوع هم وجه تمایز بین آنها را نشان میدهد. البته اگر میخواهید بدانید که حقوق کارگر روزمزد چقدر است، میتوانید با مشاوران بیمه و قانون کار در کارمنتو به صورت تلفنی و آنلاین ارتباط برقرار کنید.
آیا کارگران روز مزد می توانند از کارفرما شکایت کنند؟
کارگر روزمزد اداره کار هم مانند دیگر کارگران با قراردادکارهای مختلف، مشمول قوانین مختلف تامین اجتماعی و اداره کار هستند؛ از همین رو اگر کارفرما حقوق شما را در زمان معین پرداخت نکرد، میتوانید از آن شکایت کنید.
توجه داشته باشید که مهمترین مورد برای اختلاف و شکایت از کارفرما، عدم بیمه کردن کارگر و پرداخت نکردن مزد کارگر روزمزد است. بنابراین حتی اگر در قرارداد بیمه نکردن کارفرما هم ذکر شده باشد، باز هم میتوانید برای شکایت اقدام کنید.
انتهای پیام/