به گزارش ادراک خبر؛ دفتر مطالعات تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، با انتشار گزارشی عملکرد حوزه «توسعه فناوری نانو» در دوران برنامه ششم توسعه براساس شاخص های ارزیابی این حوزه را مورد بررسی قرار داد. در این گزارش با بیان اینکه نقش فناوری نانو در بهبود عملکرد بسیاری از محصولات و رشد روزافزون سهم […]
به گزارش ادراک خبر؛ دفتر مطالعات تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، با انتشار گزارشی عملکرد حوزه «توسعه فناوری نانو» در دوران برنامه ششم توسعه براساس شاخص های ارزیابی این حوزه را مورد بررسی قرار داد.
در این گزارش با بیان اینکه نقش فناوری نانو در بهبود عملکرد بسیاری از محصولات و رشد روزافزون سهم محصولات واسط و نهایی نانویی در بازار، توسعه این فناوری در کشور ما از سال ها پیش مورد توجه بوده، عنوان شده است: لازم است ارزیابی های مستمری از توسعه این فناوری، روند حرکت آن و چالش های پیش روی آن مد نظر قرار گیرد. براساس اغلب شاخص های پرتال «فناوری نانو در ایران ۱۴۰۴»، طی سال های برنامه ششم، توسعه فناوری نانو از رشد و گسترش مناسبی برخوردار بوده است. شاخص هایی همچون حجم ریالی بازار فناوری نانو و تعداد محققان ایرانی تراز اول جهان همراستا با هدف تعیین شده یا در برخی موارد جلوتر از آنها حرکت کرده اند، اما شاخص هایی از قبیل سهم صادرات از بازار فناوری نانو در سال های اخیر با کاهش روبرو بوده است که دلایل مختلفی ازجمله افزایش حجم بازار داخلی، اثر تحریم های خارجی و افزایش صادرات غیررسمی، سبب کاهش سهم صادرات محصولات نانو شده است.
بررسی ها در این گزارش نشان می دهد که روند رو به جلو در توسعه فناوری نانو در گام اول نیازمند برنامهریزی برای بهبود در شاخص هایی نظیر جایگاه جهانی کشور در میانگین ارجاع به مقالات نانو، تعداد مقالات نانو در مجلات برگزیده بینالمللی، تعداد پتنت به ازای هر ۱۰۰ مقاله نانو، تعداد شرکت های تولید نانو است. مقدار برنامهریزی شده (وضعیت مطلوب) در برخی از شاخص ها با منطق صحیحی انتخاب نشده است که تفسیر عملکرد را مبهم و جانبدارانه میکند.
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس تاکید شده است: پیشبینی و تخصیص اعتبارات کافی، یکی از ابزارهای مهم توسعه فناوری نانو و استمرار روند آن است.