بررسی ها نشان می دهند که برخی از داوطلبان شرکت کننده در کنکور تجربی پس از این که در رشته مورد علاقه خود یعنی پزشکی قبول نمی شوند به خارج از کشور رفته و اغلب در دانشگاه های بی کیفیت مشغول به تحصیل می شوند که این دانشگاه ها بعضا مورد تایید وزارت بهداشت نیستند. […]
بررسی ها نشان می دهند که برخی از داوطلبان شرکت کننده در کنکور تجربی پس از این که در رشته مورد علاقه خود یعنی پزشکی قبول نمی شوند به خارج از کشور رفته و اغلب در دانشگاه های بی کیفیت مشغول به تحصیل می شوند که این دانشگاه ها بعضا مورد تایید وزارت بهداشت نیستند. آن ها پس از حدود یک سال به ایران برگشته و درخواست ادامه تحصیل در دانشگاه های خوب و با کیفیت داخل را دارند. این گونه افراد معمولا از وضع مالی خوبی برخوردارند و انتظار دارند که علی رغم سطح پایین اطلاعات و بار علمی در کنار سایر داوطلبان در دانشگاه های علوم پزشکی به تحصیل بپردازند. ورود دانشجویان به اصطلاح وارداتی سبب کاهش افت تحصیلی در دانشگاه ها می شود.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که ۶ هزار و ۲۰۰ نفر از دانشجویان پزشکی ایرانی شاغل به تحصیل در دانشگاههای سطح پایین دیگر کشورها برای انتقال به دانشگاههای ایران درخواست دادهاند که با درخواست ۵ هزار و ۲۰۰ نفر از آنها موافقت شده است. طبق آمار تفکیکی، در سال های اخیر چند نفر از مبدا دانشگاه های بی کیفیت خارجی به دانشگاه های علوم پزشکی داخل کشور منتقل شده اند.
بررسی ها نشان می دهند که در سال های ۹۶ تا ۱۴۰۰ مجموعا ۵۱۸۶ دانشجو در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی توانسته اند بدون عبور از فیلتر کنکور و صرفا با اخذ پذیرش در یک دانشگاه خارجی به دانشگاه های داخل کشور انتقالی بگیرند.
در سال ۱۳۹۷ قانونی وضع شد تا از ورود دانشجویانی که تحصیلشان را بعد از ژانویه ۲۰۱۹ آغاز کرده اند، ممانعت شود. باید دید وزارت بهداشت نسبت به این موضوع چه تصمیم جدی و راه گشایی می گیرد و باید دید که سرانجام این موضوع به کجا می انجامد.
جلیل کوهپایه زاده، کارشناس حوزه سلامت در این خصوص در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: از سال ۲۰۱۹ به بعد در وزارت بهداشت انتقال دانشجو از خارج به داخل انجام نشده است. وزارت بهداشت به دنبال ایجاد ضوابطی برای ایجاد شرایطی عادلانه و سختگیرانه برای انتقال دانشجویان از خارج به داخل کشور است که از جمله آن ها گرفتن آزمون و سنجش صلاحیت حرفه ای است.
به گفته وی بررسی ها نشان می دهند که تمام افرادی که در خارج از کشور اقدام به تحصیل کرده اند و تقاضای انتقال به یکی از دانشگاه های علوم پزشکی را دارند؛ صرفا از سطح علمی پایینی برخوردار نبوده بلکه افرادی باهوش و با استعداد هستند که به دلیل استرس کنکور و عدم غلبه بر این موضوع نتوانسته اند رتبه خوبی را کسب کنند و اقدام به تحصیل در خارج از کشور کرده اند.
او افزود: به طور کلی انتقال دانشجو به کشور آن هم به خاطر قبول نشدن در کنکور را قبول ندارم و باعث کاهش کیفیت می شود.